Piektdienu vakaros Latvijas televīzijas pirmajā kanālā ap pulksten 19-iem, varam vērot erudīcijas spēli bērniem un jauniešiem “Gudrs, vēl gudrāks”. Tā ir televīzijas spēle, kurā 12 viena vecuma jaunieši atbild uz ekspertu iepriekš sagatavotiem jautājumiem par mācību vielu, kā arī par aktualitātēm mūzikā, mākslā, vēsturē, politikā un citas jomās, tādējādi izspēlējot gudrākā skolēna titulu. Lai pieteiktos spēlei, iepriekš ir jāaizpilda anketa un jāiesniedz raidījuma veidotājiem. Raidījums ar katru tā raidīšanas sezonu kļūst arvien populārāks un iecienītāks ne tikai bērnu un jauniešu auditorijā, arī skolotāji un citi pieaugušie ar lielu interesi seko līdzi spēlei.

Ir zināms, ka dažādu vecumu jaunieši piesaka savu dalību spēlei “Gudrs, vēl gudrāks” arvien aktīvāk, arī no Jaunmārupes pamatskolas. Līdz aprīlim savu dalību spēlei varēja pieteikt ikviens Latvijas 5.klasnieks, kurš gatavs jauniem izaicinājumiem un piedalīties spēlē par gudrākā 5.klasnieka titulu. Kopumā savu dalību 5.klasnieku atlasei pieteica vairāk kā 420 jaunieši no visas Latvijas, uz spēli tika uzaicināti 36, tostarp arī Jaunmārupes pamatskolas 5.a klases skolnieks Markuss Zemturis. Un 9.aprīlī uz spēles “Gudrs, vēl gudrāks” pusfināla filmēšanu Latvijas televīzijas studijā bija ieradušies divpadsmit 5.klasnieki ar saviem atbalstītājiem un skolotāju: no Jaunmārupes – Markuss Zemturis un angļu valodas skolotāja/ klases audzinātāja Kristīne Vilcāne.

Spēles pusfināla filmēšana 9.aprīlī kopumā ilga no plkst. 10-iem līdz pat 15:30 pēcpusdienā, ar pāris piecminūšu pārtraukumiem. Pirms filmēšanas Markuss un skolotāja Kristīne tika uzaicināti doties uz grimētavu, līdz ar pārējiem dalībniekiem un viņu skolotājiem. Lai tiktu līdz filmēšanās procesam, kuru redzam spēlē kā 1.atlases kārtu ar jautājumiem un atbildēm, pagāja vismaz divas stundas. Līdz tam – studijas izpēte un tehniskie sagatavošanās darbi, kurus varēja vērot līdzi atbraukušie atbalstītāji. Spēles “Gudrs, vēl gudrāks” filmēšanas process izvērtās interesants un aizraujošs, vēl jo vairāk tādēļ, ka Markuss iekļuva gan 2.kārtā, gan 3.kārtā. Un 3.kārtā par vietu finālā cīnījās vairs tikai 4 no 12 skolēniem. Finālā par gudrākā titulu spēlē vairs tikai 6 skolēni no 36 uzaicinātajiem. Vai Markuss iekļuva finālā vai tomēr 3.kārta bija noslēdzošā – skaties maija pēdējās nedēļas piektdienas vakarā, plkst.19:05! Katrā ziņā Markuss Zemturis ir pirmais skolēns no Jaunmārupes pamatskolas, kurš piedalījās šajā erudīcijas spēlē, turklāt ar labiem rezultātiem – Markuss ir starp 10 Latvijas gudrākajiem 5.klasniekiem!

Paldies vienmēr atsaucīgajai skolotājai Kristīnei Vilcānei un atbalstītājiem!

Sagatavoja: Baiba Zemture