Šī gada 22.septembrī Jaunmārupes pamatskolas 6.b klase devās rudens mācību ekskursijā. Vēsturiski bagātais un ar dabas veltēm apveltītais Siguldas novads šķita vispareizākā izvēle, lai rosinātu skolēnu interesi par vēsturi, dabu un dažādiem atpūtas veidiem brīvā dabā.
No daudzajiem apskates objektiem, 6.b apmeklēja tos, kas šķīta vissaistošākie, piemēram, Siguldas viduslaiku pili. Tajā viņi uzzināja vairāk par dzīvi viduslaiku pilī, tās aizsargmehānismiem un būvēšanas īpatnībām. Katram skolēnam varēja iejusties viduslaiku strēlnieka lomā un izmēģināt šaušanu ar arbaletu instruktora vadībā, kā arī iepazīties ar viduslaiku soda rīku – siekstu, uzkāpt ziemeļu aizsarg tornī un aplūkot skatu pār Gaujas senleju.

Neatņemama daļa no Siguldas un arī kārtīgas ekskursijas pa to ir spieķīši, tāpēc kā otra pieturvieta tika izvēlēta spieķīšu darbnīca. Skolēniem bija iespēja katram pašam pagatavot savu spieķīti sākot ar mizas noņemšanu no zara līdz vārda iededzināšanai kokā. Skolēni arī uzzināja par to, kāpēc tieši spieķītis ir Siguldas simbols un kāda ir bijusi tā attīstība no tā pirmsākumiem līdz suvenīr spieķīšiem mūsdienās.
Dienas otrajā pusē skolēni apmeklēja lielāko smilšakmens alu Baltijā – Gūtmaņalu. Tur viņi uzzināja Turaidas rozes jeb Maijas stāstu un interesantus faktus par pašu alu, tās veidošanos un nozīmi.
Ekskursijas noslēgumā tika apmeklēts viens no jaunākajiem apskates objektiem Siguldā – taureņu māja. Tajā skolēni iepazinās ar vairāku sugu tauriņiem no Dienvidamerikas, tropiskajiem putniem un zivīm, uz nelielu brītiņu nonākot tropiskajā lietus mežā pašā Siguldas centrā.
Pēc bagātīgas un aktīvas dienas Siguldā un tās apkaimē, var droši teikt, ka Siguldas moto “Sigulda aizrauj!” ir patiess, jo it visi bija aizrauti ar dažādajām aktivitātēm un izziņas procesu jaunā vidē.

Sabīne Ozoliņa, 6.b klases audzinātāja