23. oktobrī Jaunmārupes pamatskolā notika rudens šaha turnīrs, kurā piedalījās arī 4 spēlētāji no Babītes vidusskolas, kurus trenē treneris Viesturs Kapče. Kopā turnīrā spēlēja 20 dalībnieki, no kuriem trīs bija ar II sporta klasi šahā, trīs ar III un četri ar IV. Šajā, pēc kārtas sestajā skolas turnīrā, atšķirībā no iepriekšējiem, bija pāra dalībnieku skaits un visi dalībnieki varēja aizvadīt 7 partijas bez brīvajām partijām.

Katrs turnīra dalībnieks balvā ieguva pildspalvu, pirmo trīs vietu īpašnieki un labākā meitene tika pie diplomiem un vēl labākā meitene un pirmie divpadsmit spēlētāji tika pie dažādām Jaunmārupes pamatskolas dāvātām balvām.

Turnīra gaita

Turnīrs tika izspēlēts 7 kārtās pēc Šveices sistēmas.

Pirmajā kārtā gandrīz visi favorīti gūst uzvaras, izņēmums ir Roberta Strauberga (3.c) – Mika Račko (2.d) partija, kurā Roberts negaidīti pārspēj savu pretinieku. Tomēr vēl lielāks pārsteigums varēja būt partija pie otrā galdiņa, kur spēlēja Ivo Marko Spuriņš (6.a) pret Emīlu Bergmani (2.) un Emīls jau bija ieguvis uzvarētu pozīciju. Tomēr sekoja neuzmanīgs gājiens ar dāmu, paņemot bandinieku, kas bija aizsargāts, kā rezultātā dāma tika zaudēta un partija noslēdzās ar Ivo Marko uzvaru.

Otrajā kārtā pie pirmā galdiņa Markam Muceniekam (9.a) uz brīdi ir figūras pārsvars, bet pretinieks Kristaps Skudra (2.a) ar bandinieku ķēdi var noķert laidni un izlīdzināt situāciju, tomēr šī iespēja tiek palaista garām un Marks līdz ar to saglabā vietu pie pirmā galdiņa, gūstot uzvaru. Tikmēr pie otrā galdiņa Ivo Marko Spuriņš, līdzīgi, kā pirmajā partijā, turpina spēlēt nepārliecinoši, un pretinieks Ilvars Arājs (7.) to izmanto, gūstot uzvaru. Vēl 2 punktus pēc šīs kārtas ir ieguvuši Jānis Zaķis (9.b) un Kristians un Markus Raudenieki (3.a).

Trešajā kārtā pie pirmajiem diviem galdiņiem Marks Mucenieks un Jānis Zaķis ar melnajām figūrām pārspēj attiecīgi Kristianu Raudenieku un Markus Raudenieku, bet Ilvars Arājs Turpina demonstrēt labu spēli, arī gūstot trešo uzvaru pēc kārtas, šoreiz pret Kristapu Skudru.

Ceturtajā kārtā Jānis Zaķis uzvar partijā pret Ivo Marko Spuriņu. Pie pirmā galdiņa norisinās ilga un sīva cīņa starp Marku Mucenieku un Ilvaru Arāju. Baltie jau sestajā gājienā upurē figūru, lai panāktu uzbrukumu un izdzītu pretinieka karali centrā. Tomēr melnie labi aizsargājas šajā Frieda Livera atklātnes variantā un vairākkārt iegūst uzvarētu pozīciju. Viens no labākajiem momentiem Ilvaram bija iespēja ar šahu panākt atklāto uzbrukumu dāmai, tādējādi to iegūstot. Tomēr šī un citas iespējas netiek izmantotas, kā rezultātā baltie atgūstas un noslēgumā svin uzvaru.

Piektajā kārtā savā starpā tiekas Jānis Zaķis un Marks Mucenieks, kas abi līdz šim guvuši tikai uzvaras. Pēc atklātnes labāku pozīciju iegūst Jānis Zaķis, kuram ir spēcīgs bandinieku centrs un tā saucamais “labais laidnis” pret “slikto laidni”, tomēr seko dažas neprecizitātes, kas ļauj Markam, ejot ar dāmu, ar šahu uzbrukt karalim un bandiniekam, tādējādi panākot tā iegūšanu ar apmēram līdzīgu spēli, tomēr Marks izvēlas citu turpinājumu un partija turpinās ar Jāņa pārsvaru, kas pieaug, līdz pamazām noslēdzas ar uzvaru, nomatojot pretinieka karali.

Sestajā kārtā Jānis Zaķis savam kontam pievieno vēl vienu uzvaru, pārspējot Ilvaru Arāju, bet Marks Mucenieks uzvar Marku Raudenieku un vēl saglabā teorētiskas iespējas noķert Jāni cīņā par pirmo vietu. Marks tikmēr ir vienu punktu priekšā pārējiem sekotājiem, tādējādi lielākā neskaidrība pirms pēdējās kārtas ir par trešās vietas ieguvēju.

Septītajā kārtā arī neiztiek bez intrigas. Pie pirmā galdiņa Kristaps Skudra ar baltajām figūrām aizvada labu partiju, tomēr galu galā Jānis Zaķis panāk uzvaru. Šajā partijā bija brīdis, kad Kristaps varēja iegūt kvalitātes pārsvaru (tornis pret laidni) un ar to arī krietni labāku pozīciju. Pie otrā galdiņa Marks Mucenieks uzvar Ivo Marko Spuriņu. Trešās vietas ieguvējs tiek noskaidrots pie trešā un ceturtā galdiņa, kur attiecīgi Markus Raudenieks uzvar Jāni Raupu (4.), bet Kristians Raudenieks nospēlē neizšķirti ar Ilvaru Arāju. Tādējādi goda pjedestāls izskatās šādi:

1. vieta Jānis Zaķis, 7 punkti

2. vieta Marks Mucenieks, 6 punkti

3. vieta Markus Raudenieks 5 punkti

Labākās meitenes balvu ieguva Kate Pandare (3.d), kura izcīnīja 2 punktus.

Visi turnīra rezultāti

Nākamais Jaunmārupes pamatskolas šaha turnīrs tiek plānots ziemas brīvdienās. Aicinu trenēties un piedalīties gan skolas šaha turnīros gan citos turnīros!

Raksti par iepriekšējiem turnīriem skolas mājaslapā:

2017. gada 14. marts

https://www.jmsk.lv/8-aktualitates/484-preset-styles-339

2017. gada 26. oktobris

https://www.jmsk.lv/8-aktualitates/607-preset-styles-438

2018. gada 4. janvāris

https://www.jmsk.lv/8-aktualitates/645-preset-styles-467

2018. gada 13. marts

https://www.jmsk.lv/8-aktualitates/726-preset-styles-517

2018. gada 1. jūnijs

https://www.jmsk.lv/8-aktualitates/781-preset-styles-563

Šaha treneris Valdis Troņenkovs