Jaunmārupes pamatskolā 15. martā norisinājās kārtējais skolas šaha turnīrs, uz kuru ieradās arī Babītes vidusskolas šaha spēlētāji un treneris Viesturs Kapče. Šāda laba sadarbība nu jau ir vairākus turnīrus, pagaidām biežāk tie ir bijuši Jaunmārupes pamatskolā, bet 23. februārī līdzīgs turnīrs notika arī Babītes vidusskolā. Interesanti, ka uz 15. marta turnīru vairāk spēlētāju bija no Babītes vidusskolas, vienpadsmit, bet no mūsu skolas astoņi. Kopā līdz ar to 19 spēlētāji, no kuriem 7 bija ar sporta klasēm, no kuriem viens bija ar II sporta klasi un viens ar III sporta klasi.

Turnīrā visi spēlētāji tika pie balvām un, jo augstāka vieta tika iegūta, jo labāku balvu varēja izvēlēties. Diplomus ieguva pirmās trīs vietas, kā arī labākā meitene.

Turnīra rezultāti

Turnīra gaita

Pirms dalīšos savos novērojumus par atsevišķām turnīra partijām, atzīmēšu, ka praktiski visi turnīra dalībnieki neizvērtēja savus gājienus pietiekami ilgi un rūpīgi. Kā zināms, šahs ir ļoti sarežģīts un steiga, darot gājienus, noved pie neizbēgamām rupjām kļūdām. Ieteikums ir katrā pozīcijā pārbaudīt savas un pretinieka iespējas, pievērst īpašu uzmanību pēdējam pretinieka izdarītajam gājienam un izvēlēties apmēram trīs sava gājiena kandidātus, no kuriem atsijāt labāko ar variantu skaitīšanu.

1. kārtā, kad parasti Šveices sistēmas turnīros līderi gūst uzvaras, notika daži pārsteigumi, bet varēja būt vēl vairāk. Patriks Pandars uzvarēja par sevi augstāk starta rangā esošo Ralfu Lingu, kuram IV sporta klase. Savukārt Patrika māsa Kate jau bija pilnīgi apspēlējusi Emīlu Bergmani ar IV sporta klasi. Atlika vien apturēt pretinieka bandiniekus, lai tie neieskrietu dāmā, vai noorganizēt matu pretinieka karalim ar torni un laidni vairāk. Tas diemžēl netika izdarīts, kā rezultātā sekoja sāpīgs zaudējums. Vēl lielāku pārsvaru, dāma vairāk, izlaida un rezultātā savu partiju zaudēja Jānis Oškājs partijā pret Kristapu Skudru ar III sporta klasi. Kristapam šajā turnīrā ļoti veicās, bet par to vēl tālāk.

2. kartā gan līderi apliecināja savu statusu un pie praktiski visiem galdiņiem, kur spēlēja dalībnieki ar uzvaru pirmajā partijā, guva uzvaras, izņemot Babītes vidusskolas dalībnieku partijā, kur Luka Rains guva uzvaru pār IV sporta klases īpašnieku Viktoru Rukanu.

3. kārtā, gan Ilvaram Arājam ar II sporta klasi, gan Kristapam Skudram ar uzvarot savas partijas attiecīgi pret Emīlu Bergmani un Miku Račko ar IV sporta klasi, izveidojās līderu duets, kam atbilstoši izlozes prasībām, nākamajā kārtā jau vajadzēja spēlēt savā starpā.

4. kārtā lielā partijā starp Ilvaru Arāju un Kristapu Skudru lielā mērā izšķīrās turnīra uzvarētājs. Ilvars pirmais izmantoja iespēju iegūt pārsvaru, izveidojot “dakšiņu” jeb dubulto uzbrukumu ar savu zirgu uzbrūkot pretinieka diviem torņiem un iegūstot kvalitātes pārsvaru jeb torni pret zirgu. Kādu laiku partija virzījās uz to, ka Ilvars pakāpeniski gūs uzvaru, tomēr sekoja atbildes “dāvana” un Kristaps ar tādu pašu “dakšiņu” atguva zaudēto un pat tika pie bandinieka pārsvara, kuru ļoti labi izmantoja, no torņu galotnes pārejot uzvarētā bandinieku galotnē, gūstot galarezultātā uzvaru.

5. kārtā Kristaps Skudra pārspēja Kārli Kristapsonu, bet Ilvars Arājs uzvarēja Ralfu Lingu. Vēl punkta attālumā no vienpersonīgā līdera turējās Miks Račko, kurš šajā kārtā uzvarēja Emīlu Bergmani.

6. kārtā Kristaps Skudra turpināja nepārtraukto uzvaru sēriju, uzvarot Emīlu Bergmani. Pie otrā galdiņa spēlējošais Miks Račko iesākumā labi cīnījās pret Ilvaru Arāju, tomēr viens neapdomīgs gājiens visu sabojāja. Nevajadzīgi uz pretinieka saistības novietots savs zirdziņš, kas turklāt atņem paša dāmai atkāpšanās ceļu, veda pie lieliem materiālajiem zaudējumiem un zaudētas partijas.

7. kārtā Kristaps Skudra kārtējo reizi nonāk zaudētā pozīcijā, šoreiz pret Adrianu Slavu ar IV sporta klasi. Zaudējums šajā partijā ļautu Kristapa galvenajam konkurentam Ilvaram Arājam noķert Kristapu pēc punktiem un tad uzvarētāja likteni izšķirtu papildrādītāji, no kuriem galvenais ir pretinieku iegūto punktu summa. Atgriežoties pie iepriekšminētās partijas, Adrians “noguļ” atklāto uzbrukumu, kas viņam maksā torni, bet iepriekš pārsvars ir bijis tik liels, ka partija turpinās tik un tā ar nelielu Adriana pārsvaru. Vēl seko daudzas abpusējas rupjas kļūdas, tomēr rezultātā virsroku gūst Kristaps Skudra, kuram turnīra noslēgumā 100% rezultāts un pirmā vieta ar 7 punktiem. Otro vietu ar 6 punktiem iegūst Ilvars Arājs, bet trešo izcīna Miks Račko ar 5 punktiem. Labākās meitenes balvu ieguva Kate Pandare ar 3 punktiem.

Šis turnīrs noteica tos Jaunmārupes pamatskolas spēlētājus, kas kvalificējās Latvijas Skolu Šaha Olimpiādei: Skolu posmā tiek noteikti 3 labākie zēni un 3 labākās meitenes, katrā vecuma grupā (1.-4. klašu grupa, 5-9. klašu grupa), kuri tiek virzīti reģiona finālam. No šī turnīra katras grupas 1. vieta zēniem un meitenēm kvalificējās Rīgas reģiona finālam, pārējās divas vietas tika noteiktas, ņemot vērā sporta klasi, gan šī, gan citu turnīru rezultātus, kā arī darbu treniņos.

Rīgas reģiona fināls
28. aprīlis, svētdiena
Rīga, Rīgas 45. vidusskola, Ropažu iela 34
Facebook lapa: https://www.facebook.com/skolusahaolimpiade/

No 11. līdz 15. martam Rīgas Šaha skolā Latvijas mērogam ļoti spēcīgā turnīrā, proti, Latvijas jaunatnes atlases sacensību finālā, piedalījās Marks Mucenieks, kurš šogad iekļuva labāko desmitniekā Latvijas jauniešiem vecumā līdz 16 gadiem. Turnīrā no 10 finālistiem Marks 9 partijās izcīnīja 2,5 punktus un ieguva 8. vietu, kas objektīvi skatoties, it sevišķi ņemot vērā šaha treniņu ilgumu, salīdzinot ar pārējiem konkurentiem, ir labs rezultāts, tomēr noteikti jau nākamgad, kad būs jāspēlē jau vecuma grupā līdz 18 gadiem tiks izvirzīti vēl augstāki mērķi.

Turnīra rezultāti

Šaha treneris Valdis Troņenkovs