Šī gada aprīlī un maijā 7. – 8.klašu vēstures un literatūras pulciņš nolēma izvest savas nodarbības ārpus skolas telpām un no teorētiskām nodarbībām pāriet uz praktiskām. Par nodarbību galamērķi tika izvēlēta Latvijas Nacionālā Bibliotēka ar tās plašu nodarbību klāstu Virtakas klasē.

 

Pirmajā nodarbībā (5.aprīlī) pulciņa dalībnieces iepazinās ar to, kas ir Virtakas klase un to, kas ir zīmes un simboli. Pēc tam, dalībniecēm bija iespēja iepazīties arī ar zīmēm un simboliem Latvijas grāmatniecībā, izpētot izstādi Grāmata Latvijā. Taču šis bija tikai pats sākums.

 

Otrajā nodarbībā (26.aprīlī) pulciņš iemēģināja marmorēšanu – īpašu gleznošanas veidu, kura tiek izmantots ūdens, krāsas un papīra mērkšana ūdenī. Šī noteikti bija dalībnieku mīļākā nodarbība, jo tā atļāva brīvi izpausties ar abstraktajā krāsu pasaulē un parādīt savas prasmes un precizitāti.

 

Trešajā nodarbībā (10.maijā) skolnieces ievingrināja rokas kaligrāfijā. Notika iepazīšanās ar seno druku, ar īpašajiem rakstīšanas rīkiem un to, kā katra līnija ir jāvelk, lai rakstītu gotiskajā drukā. Izmantojot gan otas un krāsu, gan spalvas un tinti tapa burtu kopas, kas ļāva novērtēt mūsu pašu rokrakstu brīvo stilu.

 

Pēdējā nodarbībā (24.maijā) pulciņš sāka ar ekskursiju pa LNB ēku – no jumta līdz Virtakas klasei. Katrā stāvā skolnieces iepazinās ar dažādajām ekspozīcijām, telpām un īpašajiem elementiem, kas veido LNB unikalitāti. Taču nodarbībā, tika apgūta jauna – grafikas – prasme. Grebjot linoleja gabaliņus tika veidoti zīmogi, kurus mērcot krāsā tapa interesanti grafiskas apdrukas piemēri.

 

Kopumā, skolnieces izteica lielu gandarījumu par apmeklētajām nodarbībām un jau ar nepacietību gaida to, kādās ekskursijās un nodarbībās pulciņš dosies nākošajā mācībā gadā.

 

No skolotājas skatu punkta, ļoti iesaku LNB piedāvātā nodarbības, jo jaunieši ir tiešām ieinteresēti, var radoši izpausties un radīt mākslas darbus, par kuriem iepriekš pat nebija iedomājušies! Nākošajā mācību gadā mūs noteikti gaida vēl citi šādi piedzīvojumi!

 

Vēstures un literatūras pulciņa skolotāja Sabīne Ozoliņa

0 Komentāri

Leave a Comment