“Lai iznīcinātu kultūru, nav jādedzina grāmatas. Pietiek, ka cilvēki pārstāj tās lasīt.” ( R. Bredberijs)

 

Lasītprasme ir viena no pamatprasmēm, kurā pamatojas tālākās skolēnu attīstības iespējas, tādēļ šīs prasmes nostiprināšana pamatizglītībā ir viens no galvenajiem obligātās izglītības uzdevumiem. Lietuvas, Polijas un īpaši Somijas pieredze liecina – sasniegumi palielinās, ja sabiedrība iesaistās agrīnās lasītprasmes attīstībā, sākot jau no bērna dzimšanas un īpaši pirmsskolā. Pētījumi liecina, ka Latvijas skolēnu lasītprasmei ir straujāks kritums salīdzinājumā ar citām valstīm.

 

Šo problēmu risināšanai Mārupes novadā lasītprasmes uzlabošana izvirzīta kā viena no šī gada prioritātēm izglītībā. Jaunmārupes pamatskolā jēgpilnas lasītprasmes pilnveidošanai pievērsta pastiprināta uzmanība jau no sākumskolas. Ik gadu nodrošinot LNB Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas kolekcijas grāmatu komplektus katrai 1.-3. klasei, tiek panākts, ka bērni izlasa šīs viņu vecumam atbilstošās grāmatas, atgriezeniskajā saitē aizpildot darba lapas par izlasīto. Bibliotēkā BJVŽ grāmatas nodrošinātas arī 4.-9. klašu skolēniem un vecākiem. Par izlasītajām BJVŽ grāmatām aicinām nobalsot vietnē lasamkoks.lv, izmantojot skolai piešķirto nobalsošanas  kodu: HGLVR

 

Pēc šīs programmas beigām 3. klasēm tiks rīkota viktorīna, kurā bērni varēs parādīt savu erudīciju un zināšanas par kādu no izlasītajām BJVŽ 2023. grāmatām.

 

Vēl viens no skolā ieviestajiem lasītveicināšanas pasākumiem – Klusā lasīšana. Reizi nedēļā 1.-3. klašu skolēni garajā starpbrīdī dodas uz Kluso lasīšanu – katrs izvēlas sev tīkamu bibliotēkas vai personīgo  grāmatu un to lasa, nākamajā reizē turpinot no vietas, kur ielicis savu grāmatzīmi. Klusās lasīšanas laikā bērniem ir iespēja pie bibliotekāra noskaidrot sev nesaprotamos, svešos vai pirmo reizi dzirdētos vārdus, tādējādi veidojot jēgpilnas lasītprasmes iemaņas. Teksta izprašana ir vissvarīgākais nosacījums, lai lasīšana būtu nevis mehāniska, bet jēgpilna. Izlasot izvēlēto grāmatu, bērns aizpilda darba lapu un ar bibliotekāru vai klases audzinātāju īsi pārspriež grāmatas notikumus un gūtās atziņas. Klusās lasīšanas nodarbības notiek gan abās skolas bibliotēku lasītavās, gan klašu telpās, kā arī skolas aktu zālē.

 

Skolā sākta arī digitālās lasītprasmes  pilnveidošana 3. klašu skolēniem. Latviešu valodas stundās tiek nodrošinātas planšetes, kurās bērni lasa tekstus digitāli.

 

Patstāvīgai lasīšanai digitālajā vidē Zvaigznes ABC platformā Māconis  pieejama pavisam jauna sadaļa – “Lasāmgrāmata” . Šeit atrodamas gan sākumskolas, gan pamatskolas vecuma bērniem piemērotas lasāmgrāmatas. Ielogošanās ar savu e klases paroli.

 

Piedāvājot gan klasiskās, gan mūsdienīgās digitālās lasīšanas iespējas, tiek attīstīta arī  rakstītpratība un veicināta interese par literatūru, kas ir nozīmīgi skolēnu tālākajam izglītības  procesam.

 

Novada prioritāte lasītprasmes attīstīšanā veicina vēl ciešāku sadarbību starp Mārupes izglītības iestāžu bibliotēkām. Jaunmārupes pamatskolas bibliotēka labprāt padalījusies ar saviem iepriekšējo gadu BJVŽ grāmatu komplektiem, uz noteiktu termiņu piegādājot tos Mārupes pamatskolai. Tāpat ideju apmaiņa regulāri notiek arī ar Mārupes ģimnāzijas bibliotekārēm, jo mērķis pievērst maksimāli daudz bērnu lasīšanai un lasītprasmes uzlabošanai ir vienots.

 

Eva Feldmane

0 Komentāri

Leave a Comment