8.oktobrī jauno vēsturnieku klubs devās savā pirmajā rudens ekskursijā uz Latvijas Nacionālo bibliotēku. Šoreiz lai uzzinātu vairāk par grāmatu vēsturi un iepazītu kultūras kanona vērtības.

 

Nodarbības laikā skolēni iepazinās ar atjaunoto 16.gs. Plantēna iespiedpresi. Pasaulē šādas iespiedpreses ir tikai trīs – Beļģijā, Japānā un Latvijā. Unikāli, Latvijā esošā iespiedprese ir gatavota no Latvijas ozolkoka un Latvijā veidotām dzelzs detaļām, kas kopā sver ap 400kg. Iespiedrese ir pilnībā funkcionējoša un skolēniem bija iespēja izmēģināt tās darbības mehānismu iespiežot Rīgas attēlu. Attēla oriģinālu pirmo reizi ar šādu presi iespieda 16.gs, taču mūsdienu variants papildināts ar Nacionālās bibliotēkas attēlu.

 

Paralēli, skolēni apmeklēja izstādi “Teksts mūs neinteresē”, kas ir veltīta grāmatas formai un materiāliem. Izstādē bija iespējams ne tikai uzzināt vairāk par grāmatu veidošanu, bet arī palauzīt galvu liekot puzles.

Noslēgumā, skolēni izpētīja LNB ēkā paslēptās kultūras vērtības – Dainu skapi, vitrāžas, naudas vēsturi utml. Kā arī iepazina senākos tautasdziesmu ierakstus un to atstāto mantojumu.

Plašājā LNB nodarbību klāstā ir vēl vairākas, kuras pulciņš noteikti apmeklēs nākošajā semestrī.

 

Vēstures skolotāja Sabīne Ozoliņa

0 Komentāri

Leave a Comment