Jaunmārupes pamatskolā, sadarbībā ar Veselības ministriju un Eiropas Savienības Sociālo fondu, šajā mācību gadā tiek realizēts pilotprojekts: “Pilotprojekts sirds un asinsvadu slimību (SAS) riska faktoru noteikšanai un mazināšanai bērniem”.
Projektā ir iesaistīti 9. un 13.gadus veci skolēni. Jaunmārupes pamatskolā projektu realizē 3.a, 3.b, 3.c un 3.d, kā arī 7.a, 7.c, 7.d un 7.e klases. 7.b klase ir pilotklase.
Projekta aktivitāte – 7 dienu izaicinājums
EKSPERIMENTĒ!
Izvēlies vienu dārzeni un pagatavo dažādos veidos! Sagriez to gabaliņos un pagaršo divos no minētajiem veidiem:
- Svaigu
- Ceptu
- Vārītu
- Rīvētu
ĒD AUGĻUS, OGAS UN DĀRZEŅUS BROKASTĪS!
- Pievieno ābolu, banānu vai ogas putrai un muslim
- Uzcep omleti kopā ar burkāniem vai spinātiem
- Sviestmaizei uzliec
NODEGUSTĒ!
- Vai ir kāds auglis, oga vai dārzenis, ko citi ģimenes locekļi labprāt ēd, bet tu ēd reti?
- Pagaršo to vēlreiz un padomā – kādas garšas īpašības piemīt šim auglim,
ogai vai dārzenim? - Vai ēstu šo augli vai dārzeni vēlreiz?
VAI ZINĀJI, KA DESERTOS VAR IZMANTOT ARĪ DĀRZEŅUS?
Pamēģini atrast recepti, kurā izmantots kāds dārzenis, piemēram, burkānu kūku, dārzeņu mafinus u.tml.
AUGĻU UN DĀRZEŅU “BAIĻU FAKTORS!”
Vienam vai vairākiem ģimenes locekļiem aizsien acis un dod degustēt ogas, augļa vai dārzeņa gabaliņus. Vai izdevās atminēt visus?
PAGATAVO SMŪTIJU
sablenderējot šīs sastāvdaļas:
- Ābols, banāns vai bumbieris
- + spināti, burkāns, vai gurķis
- + tējkarote riekstu sviesta +ūdens vai piens
AUGLIM, OGAI VAI DĀRZENIM, KO ŠONEDĒĻ PAGARŠOJI, UN PREZENTĒ TO DRAUGAM VAI ĢIMENES LOCEKLIM!
Uzsver augļa, ogas vai dārzeņa labās īpašības – garšu, smaržu, tekstūru, izskatu, krāsu, vitamīnus utt.