31.oktobrī, jauno vēsturnieku klubā viesojās arheologs Mārcis Kļaviņš, lai dalītos ar savu pieredzi dažādos izrakumos gan Latvijā, gan pasaulē un sīkāk pastāstītu par savu pieredzi.

 

Nodarbība laikā, skolēni uzzināja par izrakumu darba specifiku – zemes zondēšanu, izrakumu fizisko veikšanu, atradumu dokumentēšanu, atradumu restaurāciju un repliku veidošanu. Skolēni varēja arī uzzināt par to, kā izrakumi norisinās lauka vidē, pie pilskalniem (piemēram, Turaidā) un arī pilsētvidē (piemēram, Cēsīs). Bija iespējams salīdzināt izrakumu darbu Latvijā, Nīderlandē un Čehijā un dažādo priekšmetu reģistrācijas veidu. Skolēni iepazina arī dažādus izrakumos atrastos priekšmetus – krama gabalus, okera fragmentu, māla lauskas un kaulu fragmentus no 2500 gadu tālas pagātnes un citus. Skolēni ļoti aizrautīgi gan klausījās, gan uzdeva jautājumus, jo arheologa darbs, izrādās, ir daudz vairāk, kā tikai rakties un cerēt ko atrast.

 

Nodarbība arī iedvesmoja skolēnus domāt par izrakumu apmeklēšanu arī pašiem un turpmāk, jaunajā arheoloģijas sezonā pavasarī, šādu iespēju meklēs arī klubs, turpinot jau uzsākto sadarbību.

 

Vēstures skolotāja Sabīne Ozoliņa

0 Komentāri

Leave a Comment